BOSC DELS COMS. Com són les Mates?

El bosc dels coms El bosc dels coms

Ajuda

Navegació

Pantalla d'inici

Els continguts del projecte estan estructurats en blocs, sèries i capítols. En la pantalla d’inici es troben els grans blocs dels continguts de les Matemàtiques: Geometria, Numeració i Mesures. En cada bloc podem veure les diferents sèries del tema. Les sèries son blocs de conceptes d'un mateix contingut estructurats en capítols. Cada capitol correspon a un o diversos conceptes. Els primers capítols acostumen a ser repàs dels nivells anteriors. Pels següents no s’ha fet una diferenciació de nivells ja que aquests poden variar segons, metodologies, escoles, grups i alumnes.

Visualitzador

En fer clic en una sèrie es va a parar al visualitzador d’aquesta. La part superior mostra el títol de la sèrie. Les fletxes laterals et permeten navegar entre sèries. A la columna esquerra es pot seleccionar el capítol a visionar o tornar a l’inici. També pots tornar a l’inici en la icona superior central de suro amb el nom El bosc dels Coms. En la part inferior del visualitzador es troba el títol del capítol i un petit resum del contingut. El reproductor de vídeo permet controlar el so, la posició i la pantalla completa. Amb l’espai del teclat es pot controlar també la reproducció i amb la tecla escape es pot sortir de la pantalla completa. En prémer sobre la imatge s’atura i reprodueix alternativament el visionat.

Recomanacions d’ús

Visionat en grup amb la PDI

Tot i estar bastant comprimits, per no ocupar molt d'espai, els fitxers de vídeo es poden veure perfectament a pantalla completa i en PDI. El so directe dels enregistraments pot tenir algunes interferències amb gossos, cotxes, ocells, etc. Tot i haver posat filtres per a que s’entengui bé es recomanable pujar el nivell d'àudio per a que s’escolti bé el vídeo. Si estem visionant el vídeo i el volem pausar només caldrà prémer sobre la imatge. Podem pausar per a fer preguntes, comentaris, intervencions, etc. També es poden fer intervencions mentre s'està reproduint el vídeo, ja que els personatges de vegades deixen silencis per a que hi hagi respostes o reflexions sobre el que s’està exposant. Així mateix podem fer servir les eines de dibuix de la PDI per a remarcar o dibuixar sobre imatges del vídeo.

Visionat individual o en parella

En aquest cas és molt recomanable fer servir auriculars per a no molestar i poder-se concentrar millor en el visionat. L’entorn està pensat per a que els alumnes el puguin fer anar autonomament. En les instruccions d'instal.lació s’explica com fer un accés directe a l’escriptori i com vincular-lo a la icona del projecte per a que els alumnes el puguin trobar facilment

Instal·lació

L'espai

L’espai Com són les mates? està desenvolupat en llenguatge html, en una carpeta que es pot copiar a l’ordinador o servidor. En aquest espai estan tots els vídeos a visionar en format .mp4 i a resolució HD 1080x720 i amb una compressió per a que no ocupin més de 5Gb. Pert tant es pot copiar fácilment en un ordinador o servidor d’escola.

Copiar en un ordinador o servidor.

Per instal.lar-ho cal copiar la totalitat de la carpeta en un espai de l’ordinador que sigui de fàcil accés per a diferents usuaris. Si l’ordinador té una partició i una unitat de dades es preferible copiar-ho allà. Sino té partició es pot copiar a Archivos de programa on tots els usuaris hi podran entrar. En el cas d’un servidor d’escola pública, serà recomenable copiar-ho a la unitat S: ja que es específica per a recursos educatius.

Obrir i crear un accés directe

Es recomana fer servir Chrome o Firefox per a visualitzar l’espai. Per a visionar-lo per primer cop cal obrir el fitxer index.html que hi ha dins la carpeta. Es recomana fer un accés directe a l’escriptori. Recordem que si l'ordinador està congelat cal descongelar-lo previament. La manera més fàcil de fer un accés directe es obrir el fitxer index.html en un navegador. Un cop al navegador situar-se sobre l’inici de la direcció url prémer i arrossegar cap a l’escriptori. Probablement apareixerà una icona del navegador que fem servir o la de la web i el nom de Com son les Mates.

Canvi d’icona

Poden personificar-ho afegint un text o canviant la icona. En la carpeta de l’espai està disponible una icona amb la cara del personatge la Zina que ens serà d’ajut per a referenciar-ho. Per canviar la icona cal fer clic amb el botó dret sobre la icona de l’escriptori i anar a propietats. Obrir la opció de canvi d’icona. Tornar a obrir la opció Navegar per a localitzar la nostra icona. Navegar fins a trobar la carpeta de comsonlesmates i allà trobarem el fitxer comsonlesmates.ico . Un cop seleccionat caldrà acceptar dues vegades en les propietats i ja tindrem canviada la icona.